Low code development is krachtig, maar geen magische pil
Jonathan Seesink, OutSystems Consultant bij Motion10
Softwareontwikkeling een boost geven als een raket. Snel heel veel nieuwe apps bouwen en snel kunnen wijzigen. Dat zijn verhalen die vaak naar voren komen als je Low code gaat verkennen. En het klopt: in potentie kun je met Low code heel snel en gemakkelijk apps bouwen en beheren. Toch zitten er belangrijke nuances. Die wil ik hier graag toelichten
Complexiteit blijft
Softwareontwikkeling- en beheer voor grote organisaties is altijd complex. Denk aan diverse systemen die aan elkaar gekoppeld zijn en die door verschillende afdelingen / partijen worden beheerd en doorontwikkeld. Informatiebehoefte die moeilijk in kaart te brengen is. Medewerkers die moeite hebben om vernieuwingen te omarmen. Managers die zich inhouden om knopen voor innovatie door te hakken. Programmeurs die hun werk slordig doen.
Deze fenomenen kunnen blijven bestaan – ook met een Low code platform zoals OutSystems of Mendix. Goed nadenken over architectuur en een integrale projectaanpak met change management en UX design zijn onontbeerlijk om van IT-projecten een succes te maken.
Rooskleurige praatjes
Op websites, conferenties maar ook door adviesorganisaties als Gartner of Forrester wordt gauw gecommuniceerd: Met Low code kun je snel apps bouwen en wijzigen. In een tijd waarin IT booming is klinkt dat verleidelijk voor organisaties die lijken stil te staan.
Ik geloof dat je met Low code inderdaad sneller apps kunt bouwen dan met highcode-oplossingen. Maar dat kan alleen als de randvoorwaarden kloppen. Je moet blijven investeren in dingen als architectuur, UX, goeie developers en beheerders, werkbare governance en een heldere IT strategie waar Low code bij past. Doe je dat niet, dan heeft Low code geen kans om je IT tot een hoger niveau te tillen.
Low code is inderdaad erg krachtig!
Als je rekening houdt met de complexiteit die inherent is aan softwareontwikkeling, en beseft dat ook Low code geen magische pil is, kun je met deze manier van development heel veel bereiken. Maak gebruik van de unieke voordelen van Low code om je processen te versnellen:
- Eén centraal ontwikkelplatform
Low code gaat gepaard met één stack, dat wil zeggen dat ontwikkelaars / beheerders in principe geen andere tools nodig hebben dan dat wat wordt aangeboden door het platform. Dat betekent werken in één codebase, en op één centrale plek ontwikkelen en beheren van deployments naar andere omgevingen, datamodellen, algoritmen, API’s, en business processen. Al die onderdelen zijn naadloos op elkaar afgestemd. - Busines-IT alignment
Low code werkt veel met visuele elementen zoals vormpjes en pijltjes die het zelfs mogelijk maken om samen met key stakeholders algoritmes te bespreken. Business-IT alignment tot de max noem ik dit. - Frameworks voor veelgebruikte functies
Low code platforms bieden ook een framework voor vaak gebruikte functionaliteit. Onderwerpen als authenticatie, authorisatie, aantrekkelijke UI, multi-language, multi-tenancy en het genereren van native mobile apps zijn maar enkele voorbeelden die al voor een groot gedeelte zijn ingebakken in het platform.
Hoe meer je van deze drie voordelen gebruik maakt, hoe meer je een Low code platform als Mendix of OutSystems in zijn kracht zet. En ja, dat biedt veel meerwaarde, maar makkelijk is het niet! Software blijft complexe materie.
Meer weten of direct aan de slag?
Wil je meer weten over de voordelen van Low code development of wat OutSystems voor jouw organisatie zou kunnen betekenen? Of heb je behoefte aan een inspiratiesessie om inzicht te krijgen in wat de volgende stap zou kunnen zijn? Neem contact op met Wilfred Noppers, Business Lead Apps & Infra bij Motion10 of Gijs in ’t Veld, CTO bij Motion10.